Onderhoudsadviezen voor werkbladen algemeen

In principe dienen werkbladen niet als snijvlakken te worden gebruikt, omdat messneden in elk materiaal, dus ook in de harde coating, kerven kunnen achterlaten. Snijplanken van hout, kunststof, graniet e.d. kunnen hier van dienst zijn. Serviesgoed van porselein of aardewerk heeft aan de onderkant een ongeglazuurde rand. Wanneer u serviesgoed heen en weer schuift over het werkblad, kunnen er gemakkelijk krassen ontstaan. Hete schalen, pannen of andere hete voorwerpen niet op het werkblad plaatsen. Gebruik daarvoor altijd een onderzetter of zet ze op granieten inlegwerk! De werkbladen kunnen met de gebruikelijke huishoudreinigingsmiddelen worden onderhouden; gebruik geen schuurmiddelen. Afhankelijk van de vervuilingsgraad brengt u het middel verdund met een beetje water op. Gebruik daarvoor een zachte doek. Verwijder de resten schoonmaakmiddel met een vochtige doek en veeg de deuren droog. In principe geldt: stilstaande vloeistoffen op werkbladen, vooral op lijmvoegen, moeten direct worden verwijderd. 

Er is een grote verscheidenheid aan materialen voor werkbladen, die elk zijn eigen onderhoudsvoorschriften heeft. Bewaar en raadpleeg deze dus goed. Enkele meest voorkomende werkbladen : 

Kunststof (HPL) werkblad 
Kunststof werkbladen (HPL) maakt u schoon met de zachte reinigingsmiddelen. Nooit met schuurmiddelen.
Granieten/natuurstenen keukenblad
Granieten werkbladen worden eerst geïmpregneerd. Dagelijks onderhoud aan het keukenblad en daarna uitsluitend met groene zeep, hetgeen telkens ook een beschermlaagje nalaat. Een maal in het kwartaal of half jaar behandelen met een was voor natuursteen.
Composiet werkblad
Composieten werkbladen dient u bij hardnekkige verontreiniging flink te reinigen met een vloeibaar schuurmiddel en de grove kant van een schuursponsje. Overig onderhoud met de gebruikelijke zachte reinigingsmiddelen en vet vlekken met multireinigers voor glas.
Keramiek werkblad
Keramiek werkbladen dient u bij hardnekkige verontreiniging flink te reinigen met een vloeibaar schuurmiddel en de grove kant van een schuursponsje. Overig onderhoud met de gebruikelijke zachte reinigingsmiddelen en vet vlekken met multireinigers voor glas